2010. január 26., kedd

Baguette

Régen jártam erre...
Pedig rengeteg sok mindent készítettem, csak valahogy soha nem jutottam el odáig, hogy föl is rakjam ide... De majd most! Rengeteg időm van, mert sajnos a dög unalmas 1 hetes tanfolyamon csücsülök... Amiről el sem lehet lógni... Vagy csak én nem vagyok képes rá... Viszont így boldog boldogtalannal chat-elek és újra szocializálódom :))))
Szóval valamelyik nap Zsófival és Julcsával baguette-t sütöttük, amihez Zsófi féle isteni finom fűszervaj volt. Persze előtte betoltunk egy kevés borsólevest és Mamba-t!
Két helyes kis baguette lett belőle, amit négyen (mert közben Nati is befutott) simán befaltunk. Szóval lehet, hogy érdemes dupla mennyiséget használni!


Baguette hozzávalói:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
35 dkg langyos víz
2-3 kk tengeri só
1,5 kk szárított élesztő
1 kk cukor

Dagasztónk még nincs, de ha így folytatjuk szerint nemsokára valaki tutira beszerez egyet :) Mondjuk, ha jól sejtem a kenyérsütő gépen van ilyen funkció, de még annyira nem tudom profin használni.
Szóval minden hozzávalót egy jó nagy tálba öntöttünk (a só kivételével, amit csak a legvégén tettünk bele) és a dagasztó karral rendelkező mixerrel elkezdtük dagasztani.... Kb. 15 percig tartott a művelet, tovább már nem bírtuk és a leves is túlságosan csábítóan figyelt ránk. de így is bőven jó volt.
Majd a tésztát meleg helyre tettük (konkrétan egy párna halom alá) és kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztettük. Ezután két részre osztottuk és hosszúkásra formáztuk őket. Majd ismét duplájára dagasztottuk őket. (Sajnos az egyikre valaki ráült, de azért még menthető volt a dolog :) )
A sütőt 250 fokra előmelegítettük és betoltuk a tésztát, de előtte még a sütő aljába egy edényben vizet tettünk. Elvileg 30-40 percig kellett volna sütni, de 20 perc után kívülről annyira megsült, hogy 10 percre lejjebb vettük a sütőt, olyan 220 fokra.
Képek vannak, Zsófinál. Talán később felkerülnek.
A fűszervajba került friss petrezselyem, fél citrom leve, zúzott fokhagyma és Worchester szósz.
A meleg (forró!!!) kenyéren rögtön elolvadt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése