2009. október 31., szombat

Sütőtökkrémleves

Sokáig a tököt csak megsütve szerettem néhány csepp (na jó, sok csepp) mézzel. Aztán egy hideg napon Mártival betévedtünk a Madách téren egy helyre. Ott először ettem sütőtökkrémlevest. Azóta nagy rajongja lettem. Majd Lögönek hála sikerült ellesnem, hogy hogyan is készül. Így elsőre egész finom lett!
Hozzávalók:1 kg sütőtök
1 közepes hagyma
fél narancs leve
2-3 ek méz
2 húsleveskocka
só, bors, szerecsendió
2 dl tejszín
vaj
tökmag

A tököt megmosom, negyedelem majd kikaparom a magját, és kb. 180-200 fokon alufólia alatt megsütöm.
Amikor készvan nekilátok magának a levesnek. Vajon megpárolom az apróra vágott hagymát és amikor már megpuhult akkor a mézzel karamelizálom. Felöntöm 1 liter vízzel, amibe mehet bele a 2 leveskocka és a héjától megszabadított tök, majd az egészet botmixerrel pürésítem.
Mindezek után mehet bele a tejszín, a narancs leve (esetleg a héja is) és a fűszerek ízlés szerint.
Pirított tökmaggal tálalom.

Esetleg, ha valakinek nincs elég ideje megsütni a tököt akkor a megtisztított és apróra vágott tököt a levesben is puhára lehet főzni. Igaz, hogy így gyorsabban meglesz a leves, de az íze kevésbé lesz finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése