2012. december 26., szerda

Bor étel párosítások

Van egy alaptézis, amit szerintem majdnem mindenki ismer.
Fehér bor = fehér hús
Vörös bor = vörös hús
Nos, igen ezek szép tanok és gyorsan felejtsük is el őket!
Az új tan:
Hasonló karakterek a borban és az ételekben!
Néhány étel és néhány bor ötlet hozzá.

Saláták
Ez persze öntet függő. De alapvetően a könnyedebb borok illenek a salátákhoz.
A fahordós borokat kerüljük!
Összességében a könnyű, vegetális aromával rendelkező fehérborok illenek hozzá, pl Savignon Blanc vagy egy finom száraz pezsgő (magyarban csak a Hungária extra dry!)

Spárga ételek
Megint csak a vegetális borok illenek hozzá, pl. Savignon Blanc vagy Zöld Veltelini.
Viszont, ha már szalonnával tálaljuk, akkor már megjelenik a zsírosság és ebben az esetben jöhet a fahordós fehérbor!

Sós sajt
Lehet, hogy egy kicsit furcsán hangzik, elsőre. DE! Sós sajtokhoz csakis édes bor a jó. Pl. Satöbbi Tokaji édes szamorodni - Dobogó Pincészet

Töltött káposzta
Somlói Juhfark!

Amiben van fűszerpaprika
Kadarka

Paradicsomos ételek
Könnyű, alacsony tannintartalmú vörösborok. Mint pl egy könnyű Kékfrankos vagy Kadarka.

Gomba ételek
Alap, hogy hordós érlelésű nagytestű fehérborok illenek hozzá.
Viszont itt is érvényes az, hogy hogyan készítjük el. Például mi van akkor, ha paprika vagy paradicsom alapúan készítjük?
Tejszínes vargánya tésztával: fahordós Chardonnay
Grill vargánya: Pino Noir (balatoni pl.)
Gomba paprikás: Pino Noir
Szarvasgomba: Sira/Syrah

Szárított sonkák és szalámik
Pármai típusú sonkák, füstős és fűszeres karakterek
Serrano típusú sonkák, mogyorós karakterek

Kaviár, halikra
Száraz fehér tradicionális pezsgők :)
Friss neutrális fehérborok

Tenger gyümölcsei
Kagyló
Rákételek

Sushi
Szaké, friss furmint, neutrális fajták

Szárnyasok
Natúr csirke ételek - könnyű fehérborok
Paprikás csirke ételek - Kadarka
Kacsa, liba ételek - sós - Portugiese, Pinot Noir
Kacs, liba ételek - édes - Off dry, édes fehérborok
Kacsa, liba ételek - lila káposztával - Furmint

Libamáj
Aszú, Sauternes esetleg portói borok

Bárány, birka ételek
Animális karakterű vörösborok - pl. Pinot Noir

Malachúsból készített ételek
Nos, ez is nagyban függ a fűszerezéstől. :) Minő meglepetés
Fehérhúsú gyümölcsökkel (pl almával) - Olaszrizling
Köménnyel - Kékfrankos
Paprikával - Kadarka

Borjú, marha ételek
Borjú étel - citromos - Furmint
Borjú étel - gombával - Pinot Noir
Borjú étel - paprikásan - Kékfrankos
Marha étel - párolt - könnyű közepes testű vörösborok
Marha étel - sült - nagy testű vörösborok
Marha étel - grillezett - Barrique vörösborok

Nyúlhúsból készített ételek
Közepes testű neutrális fehérborok
Például mustárral fűszerezve, akkor egy finom Bourgogne Blanc
Vadnyúl - Kékfrankos

Vadételek
Vad szárnyasok - Zweigelt
Vadnyúl - Kékfrankos
Nagyvadak - Syrah, Cabernet Savignon, Merlot házasítások

Desszertek
Fő tétel, hogy a bor mindig legyen édesebb, mint maga a desszert.
A desszertek mellé jól illik, még az erősített borok, illetve a pezsgők.
A csokihoz kis túlzással minden illik, még a pezsgő is!

A felsorolás elég vázlatos, majd bővítem, de alapnak jó :)














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése