Hozzávalók:
A tortához:
300 g liszt
1 csomag sütőpor
250 g cukor
250 g puha vaj
4 felvert tojás
50 g dió
200 ml erős hideg kávé + 100 ml
A krémhez:
500 g mascarpone
2 ek porcukor
1 narancs lereszelt héja és fél narancs leve
díszítéshez kakaópor, dió, cukorkák, kihez mi áll közel
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, ha gáz van (mint nálam), akkor 4-es fokozat.
2. Robotgépben keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd mehet bele a liszt, a sütőpor, a tojás és a kávé. Utoljára a dió kerüljön bele és az már kanállal keverjük hozzá.
3. És, igen jön a nagy kérdés. Amikor megsül a torta félbe kell vágni - nekem nem megy mindig... Szóval vagy van az embernek két egyforma átmérőjű kapcsos torta formája - nekem nincs. Vagy kétszer süt ugyan abban - kinek van rá ideje? Vagy egyben megsüti és ketté vágja - nálam ez a nyerő. Amennyiben két formában, vagy két adagban sütjük, akkor ki kell vajazni a formát és az alját sütőpapírral ki kell bélelni. Persze ugyan ez a metódus ha egyben, egyszer sütjük. Sütési idő már egy kicsit eltér. Ha több adagban készül a torta, akkor elég olyan 25-30 perc sütés. Egy adagban sütve egy kicsit több kell 40-45 perc, de a tűpróba soha sem árt!
4. Hagyjuk hűlni a tortát a formába olyan 5-10 percet. Majd vegyük le róla és várjuk meg amíg teljesen kihűl.
5. Amíg hűl, jöhet a krém. A mascarponet kanalazzuk bele egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a cukrot, amit ízlés szerint lehet növelni, vagy éppen csökkenteni. Aki szereti tehet hozzá 1 narancs lereszelt héjét és egy fél narancs lereszelt héjét. Vagy egy kis narancslikőrrel is lehet tuningolni!
6. Vágjuk ketté a tortát, ha egyben van akkor nem :) A torták azon részeit, amiket majd "összeragasztunk" locsoljuk meg egy kevés kávéval. A mascarpone egyik felét kenjük az egyik piskóta tetejére (amit már előzőleg meglocsoltunk kávával) és helyezzük rá a másik piskótát (a kávés felével). A maradék mascarponét kenjük a torta tetejére.
7. Ízlés szerint díszítsük például kakaóporral vagy ahogy a képen :)
8. Hűtőszekrényben 2-3 napig is eláll.
9. Ajánlott bor: Egy fontos alapszabály, hogy a bor mindig legyen édesebb legyen, mint maga a desszert. Én egy édes szamorodnit ajánlok hozzá. Például: Satöbbi-Tokaji édes szamorodni - Dobogó pincészet
Eredeti recept: GoodFood áprilisi száma
Eredeti recept: GoodFood áprilisi száma
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése